Saturday 1 December 2012

How To Make :Puding Roti Cip Coklat

Puding Roti Cip Coklat Bidadari Besi ~ ~ ~


Duration : 40 minit

Bahan-bahan :

250 gm roti (8 - 10 keping)
500 ml fresh milk
60 gm gula perang
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
100 gm cip coklat
2 sudu gula pasir - tabur atas puding  

Alatan :

Baking tin (loyang kek) berdiameter 23 cm @ 9 inch

Suhu oven : 170 degree Celcius

Cara-cara membuatnya :


  1. Panaskan oven terlebih dahulu
  2. Leser loyang dengan butter atau letakkan baking paper pada dasar loyang -mengelakkan puding melekat pada loyang bila dah masak nanti
  3. Potong roti kecil -kecil (saya potong setiap keping roti kepada 4 bahagian)
  4. Bakar roti dengan menggunakan toaster- supaya roti tidak terlalu lembik apabila direndam dalam susu nanti
  5. Susun roti dalam loyang dan tabur cip coklat.Lakukan langkah ini berselang-seli sehinggalah habis semua roti dan cip coklat digunakan
  6. Dalam satu mangkuk yang lain,pukul telur.Kemudian masukkan susu,gula perang dan esen vanila.Campurkan sehingga sebati
  7. Tuangkan campuran tersebut atas roti yang telah disusun dalam loyang tadi secara perlahan-lahan
  8. Tekan roti-roti tersebut sehingga roti-roti tersebut terendam semuanya
  9. Tabur gula pasir di atasnya
  10. Bakar dalam oven selama 20 minit.Kalau puding roti nampak xmasak lagi,tambahkan lagi masa pembakaran 5-10 minit.Jangan sampai hangus sudah....
TADAAAA!!!!!!!!!!









2 comments:

  1. ehem3..kite dah copy resepi ni..nanti nak try buat kat uma..hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tryla...resepi bidadari besi...nanti akak bagi sikit tau kat saya..heheh

      Delete