Duration : 40 minit
Bahan-bahan :
250 gm roti (8 - 10 keping)
500 ml fresh milk
60 gm gula perang
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
100 gm cip coklat
2 sudu gula pasir - tabur atas puding
Alatan :
Baking tin (loyang kek) berdiameter 23 cm @ 9 inch
Suhu oven : 170 degree Celcius
Cara-cara membuatnya :
- Panaskan oven terlebih dahulu
- Leser loyang dengan butter atau letakkan baking paper pada dasar loyang -mengelakkan puding melekat pada loyang bila dah masak nanti
- Potong roti kecil -kecil (saya potong setiap keping roti kepada 4 bahagian)
- Bakar roti dengan menggunakan toaster- supaya roti tidak terlalu lembik apabila direndam dalam susu nanti
- Susun roti dalam loyang dan tabur cip coklat.Lakukan langkah ini berselang-seli sehinggalah habis semua roti dan cip coklat digunakan
- Dalam satu mangkuk yang lain,pukul telur.Kemudian masukkan susu,gula perang dan esen vanila.Campurkan sehingga sebati
- Tuangkan campuran tersebut atas roti yang telah disusun dalam loyang tadi secara perlahan-lahan
- Tekan roti-roti tersebut sehingga roti-roti tersebut terendam semuanya
- Tabur gula pasir di atasnya
- Bakar dalam oven selama 20 minit.Kalau puding roti nampak xmasak lagi,tambahkan lagi masa pembakaran 5-10 minit.Jangan sampai hangus sudah....
TADAAAA!!!!!!!!!!
ehem3..kite dah copy resepi ni..nanti nak try buat kat uma..hehehe :D
ReplyDeletetryla...resepi bidadari besi...nanti akak bagi sikit tau kat saya..heheh
Delete